Dry needling

Last van een pijnlijk en/of stijf gevoel in een of meerdere spieren? Zelfs uitstraling hiervan naar andere locaties in het lichaam?

Dit kan de oorzaak zijn van triggerpoints.

Een triggerpoint is een lokale verkramping in een spier, die naast drukpijn vaak ook pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. In sommige gevallen levert dit zelfs hoofdpijn, duizeligheid, bewegingsbeperkingen en/of krachtverlies op, of uit het zich door tintelingen in arm of been.

Triggerpoints kunnen door een variëteit aan oorzaken ontstaan:

  • Acuut – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
  • Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding of repeterende beweringen (RSI)
  • Langdurige afwezigheid van beweging – bijv. bij gips, brace of sling
  • ‘Slappe’ ligamenten (banden) – bijv. in de enkels of knieën
  • Psychologische factoren – bijv. stress of depressie
  • Instabiliteitsklachten, voetafwijkingen of beenlengteverschil – bijv. na een breuk of operatie
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een tas of rugzak

Een behandelmethode die gebruikt kan worden voor triggerpoints is dry needling. De fysiotherapeut (bij ons in de praktijk Daniëlle) zal allereerst de klachten screenen en analyseren. Indien passend, zullen de spieren specifiek verder onderzocht worden naar de bewuste triggerpoints.

De behandeling is er op gericht deze triggerpoints ‘uit te schakelen’ door deze met een acupunctuurnaaldje aan te prikken. Op deze manier wordt een triggerpoint gedeactiveerd en treedt er een snelle en langdurige ontspanning op van de spier(en).

Het inbrengen van het naaldje wordt in principe niet gevoeld. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier even kort aan. Dit noemen we een ‘twitch’ en geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich en zal bewegen makkelijker gaan, hoewel de behandelde spieren vaak vermoeid en zwaar aanvoelen: dit is meestal van korte duur.

Vaak wordt dry needling in een adem genoemd met acupunctuur. Hoewel er gelijkenissen te zien zijn, is het niet hetzelfde. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, met werking op de energiebalans via meridianen. Dry needling gebruikt meestal één naald tegelijk, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Deze heeft werking op spier en bindweefsel via triggerpoints en is dus geen energetische behandeling. 

Dry needling valt binnen het domein fysiotherapie en dus ook binnen de verzekering voor fysiotherapie.

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven