COPD

COPD (Chronic Obstructive Lung Disease) is een progressieve, niet reversibele longaandoening. Dit betekent dat als iemand COPD heeft, dit niet meer weg zal gaan en langzaam erger zal worden.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn er constante ontstekingen in de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijn naar de longen). Hierdoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen moeilijker. Bij longemfyseem wordt het aantal longblaasjes langzaam minder. Longblaasjes zijn degene die zorgen dat de ingeademde zuurstof in het bloed komt en dat ‘afvalstoffen’ weer worden uitgeademd. Logischerwijs is het dus zo dat hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt: dit kan benauwdheid geven.

Andere voorkomende klachten zijn onder andere hoesten, vermoeidheid, kortademigheid en een veranderd metabolisme. Als gevolg van deze verandering ontstaat mogelijk een verminderde eiwitproductie, waardoor afname van spiermassa en dus een afname van kracht optreedt. Door kortademigheid, vermoeidheid en afname van spierkracht kan de mobiliteit afnemen. Mensen met COPD ervaren hierdoor beperkingen in hun dagelijkse activiteiten, waardoor het activiteitenniveau kan dalen.

De afname van spierkracht en een verminderd activiteitenniveau resulteren in een verhoogde kans op vallen bij mensen met COPD. Daniëlle heeft hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan in de vorm van een literatuurstudie (systematic review).

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Het is van belang voor het behoud of verbeteren van fysieke capaciteit en/of activiteit. Dit verbetert de levenskwaliteit en vermindert het risico op een longaanval (met eventuele ziekenhuisopname).

Wij maken als fysiotherapie Abbink deel uit van het netwerk ketenzorg COPD. Dit is een transparant COPD netwerk waaraan fysiotherapeuten die voldoen aan de kwaliteitseisen deel kunnen nemen. Het doel van dit netwerk is het verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische behandeling bij COPD en het verwerven van een sterke positie binnen de ketenzorg.

COPD is een chronische indicatie, wat betekent dat hier vergoeding voor is vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt de classificatie van de ernst van de COPD voor bepaling hoeveel deze vergoeding zal zijn. Neem gerust contact met ons op om hier meer informatie over te verkrijgen.

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven