Als een kind een scoliose heeft betekent dit dat de wervels niet helemaal netjes in een rechte lijn boven elkaar staan. Er is sprake van een zijwaartse kromming in de wervelkolom en het kan zo zijn dat de wervels ook gedraaid staan ten opzichte van elkaar. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een structurele en een functionele scoliose.
Een functionele scoliose wil het zeggen dat de scoliose corrigeerbaar is. Dit betekent dat het kind de wervelkolom wel in de normale stand kan houden. Dit gebeurt in het dagelijks leven dan niet doordat er een andere oorzaak is voor de scheefstand van de romp, bijvoorbeeld door een beenlengteverschil of pijn.
Een structurele scoliose is niet corrigeerbaar, het kind kan de wervelkolom niet in normale stand houden. Soms is de oorzaak bekend (het komt bijvoorbeeld vaak voor bij specifieke spieraandoeningen), echter vaak is de oorzaak onbekend en spreekt men van een idiopathische scoliose. Bij een idiopathische scoliose komt het vaker voor dat het kind geen pijn heeft. De scoliose kan toenemen, zeker in periodes van groei. De kinderorthopeed heeft mogelijkheden om bij te houden of de scoliose veel toeneemt.
De kinderfysiotherapeut (Agatha) zal het onderzoek gebruiken om uit te zoeken waardoor de scoliose veroorzaakt wordt. Als er oorzaken gevonden worden die behandeld kunnen worden, dan zal de behandeling gericht zijn op het aanpakken hiervan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van pijn in de spieren van de rug waardoor het kind een andere houding aanneemt. Mocht er een oorzaak gevonden worden die niet (goed) behandeld kan worden met kinderfysiotherapie, zal samen met de ouders en het kind bekeken worden wat andere opties zijn voor behandeling. Een kinderfysiotherapeut heeft geen invloed op de eventuele toename van de scoliose. Wanneer de scoliose te snel toeneemt kan een operatie overwogen worden. Voor en na de operatie kan de kinderfysiotherapeut betrokken worden bij de behandeling om ervoor te zorgen dat het kind na de operatie weer zo snel mogelijk zijn dagelijkse activiteiten zelfstandig uit kan voeren.