Artrose wordt vaak onterecht ‘slijtage genoemd’, een fout die zelfs door medici gemaakt wordt.
Waar slijtage het natuurlijk verouderingsproces van gewrichten laat zien, is artrose een aandoening. De meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat zelfs.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruit, beginnend vanaf de gewrichtsranden (bij het kapsel). Het wordt gekenmerkt door gewrichtspijn, stijfheid en op den duur functiebeperking.
Kraakbeen zelf bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen: de genoemde gewrichtspijn bij artrose komt dus door overige structuren die reageren op de veranderingen. Buiten de kraakbeenschade kunnen er namelijk ook veranderingen optreden in het bot direct onderliggend. Dit heet osteofyt vorming, waarbij er zichtbare en voelbare knobbels ontstaan aan de rand van het gewricht. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en de pezen rondom het gewricht pijn doen.
In veel gewrichten met artrose is er ook een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Dit kan leiden tot pijn en lichte zwelling of warmte van het gewricht. De ernst van de ontsteking wisselt.
Artrose is (nog) niet te genezen, maar dit betekent niet dat er niks gedaan kan worden! Buiten gewricht vervangende operaties (bij ernstige artrose), is er ook conservatieve behandeling mogelijk.
Onze behandeling zal zich richten op het vertragen van de achteruitgang en het verzachten van de pijn middels het verbeteren van de gewrichtsfunctie.
Qua vergoeding van de fysiotherapeutische behandeling voor artrose van de heup of knie is dit een uitzondering en zit deze in de basisverzekering. Dit betekent dat de eerste 12 behandelingen worden vergoed, ook zonder aanvullende zorgverzekering. Let wel op: hierbij geldt eerst het eigen risico.